Tablo ( Avusturya Eğitim Sistemi)

Linkler aracılığı ile Almanca sayfalara ulaşabilirsiniz.

Avusturya´daki Okullar Üzerine Kısa Bilgiler

AkademilerPedagoji, tıp teknisyenliği, ebelik, mesleki eğitim ve sosyal hizmetler dallarında akademiler bulunmaktadır.
Çalışan yetişkinler için Akşam OkullarıMeslek okulları, yüksek meslek liseleri ve kolejlerin çoğunda, çalışanlar için akşam okulları açılmaktadır.
Çırak OkullarıFarklı kurumlarda çıraklık yaparken teorik eğitim almak üzere devam edilen eğitim kurumlarıdır.
Hazırlık Eğitimi (*)Meslek okulu mezunları için bir üst basamağa geçiş öncesi hazırlık eğitiminin verildiği sınıflardır.
İleri Meslek Okulları ( yüksek dereceli)Genel eğitimin yanı sıra daha gelişmiş mesleki eğitim verilmektedir. Yüksek öğrenime devam edebilmek için bitirme/diploma sınavını vererek mezun olmak gerekmektedir.
İlkokullarZorunlu eğitim dönemi. 1.-4. sınıfları kapsar. Temel eğitimin verildiği,öğrenciler arasında sosyal kaynaşmanın sağlandığı eğitim kurumlarıdır.
Kolejlerİleri meslek lisesini bitirmiş, bitirme sınavını tamamlamış öğrenciler içindir. Kolejler yine bitirme sınavı ile mezun vermektedir.
LiselerGeniş kapsamlı ve derinlemesine genel eğitimin verildiği okullardır. (2. Basamak, 9.-12. sınıflar) Bitirme sınavı ile tamamlanır. Sınavı başarıyla verenler, yüksek öğrenime devam hakkı kazanır.
Meslek Geliştirme KurslarıOrta dereceli meslek okulu veya hazırlık eğitimi mezunları için bitirme/ diploma sınavlarına hazırlar.
Meslek Okulları (orta dereceli)Mesleki yeterlilik ve genel eğitimin verildiği okullardır. 3-4 yıllık eğitim sonunda bitirme sınavı ile mezun olunmaktadır.
Mesleki yeterlilik sınavlarıTemel mesleki eğitim almış mezunlara, dışarıdan bazı sınavları vermek suretiyle yüksek öğrenime devam hakkı sağlamaktadır.
Meslek Yüksek OkullarıBelirli bir meslek alanında teorik ve pratik eğitimi sağlamaktadır.
OrtaokullarGeniş kapsamlı ve derinlemesine genel eğitimin verildiği okullardır. (1. Basamak, 5.-8. sınıflar)
Orta Öğretim Okullarıİlkokul sonrasında genel eğitim veren ve meslek eğitimine hazırlayan 4 yıllık eğitim dönemidir. ( 5.-8. sınıflar)
Özel destekli İlkokullar1.-4. sınıflarda özel pedagojik destek gerektiren öğrenciler için eğitim veren kurumlardır.
Özel destekli İlkokul devamı5.- 8. sınıflarda özel pedagojik eğitim gerektiren öğrenciler için eğitim veren kurumlardır.
Özel destekli Ortaokullar5.-8. sınıflarda özel pedagojik destek gerektiren öğrenciler için eğitim veren kurumlardır.
Politeknik Okulları8. Sınıftan sonra (hemen) genel veya meslek lisesine geçmeyecek öğrencileri meslek yaşamına hazırlayan eğitim tamamlama sınıfıdır ( 9. sınıf).
Sağlık ve Hastabakıcılık Okulları Sağlık hizmetleri için ileri derecede pratik mesleki eğitim veren, sınav ile mezun olunan ve mezunlarına mesleki çalışma yetkisi veren okullardır. ( 3 yıl süreli)
Sağlık Hizmetleri Meslek Okulları (**)Tıp teknisyenliği, hastabakıcılık, tıbbi masaj ve sağlık masajları ve yardımcı sağlık personeli eğitimi gibi, doktorluk dışındaki sağlık hizmetlerine ilişkin eğitim veren okullardır.
Usta OkullarıTeknik meslek lisesi mezunlarına teorik meslek bilgileri verilmektedir.
ÜniversitelerDil-edebiyat ve fen bilimleri ile teknik ve mühendislik dallarının yanı sıra, sanat, kültür, yayıncılık, öğretmenlik,din, tıp, hukuk, sosyal ve iktisadi bilimler dallarında eğitim verilmektedir.