SANKT GEORG AVUSTURYA LİSESİ'NİN KISA TARİHÇESİ

 

Okulumuza adını veren ve geçmişi 1300'lere uzanan, St.Georg Kilisesi'nin de içinde bulunduğu, bina kompleksi 1882 yılı Kasım ayında imzalanan bir anlaşma ile satın alınmış ve Almanca konuşan Katolik çocuklar için bir ilkokul ve yetimhane olarak bugünkü binasında hizmet vermeye başlamıştır. Avusturya'daki "Lazaristen ve Barmherzige Schwestern" adlı dini kuruluşların yönetimindeki okul, sonradan orta ve lise kısımları da ilave edilerek, 1913 yılında ilk lise mezunlarını vermiştir.

İttifak Devletlerinin yenilgisi ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküşüyle sonuçlanan I. Dünya Savaşı sonrasında, İstanbul'daki diğer bütün Avusturya kurumları kapatılırken, St. Georg bir süre daha faaliyet göstermeye devam etmiştir. Ancak "Bu şehirde hala Almanca ders verilen bir okul olması, skandaldır!" diyen Fransız komutanın emri üzerine, St.Georg'un bütün Avusturyalı çalışanları ülkeyi terk etmek zorunda kalmış ve okul, ancak Kemal Atatürk'ün zaferinden sonra tekrar açılabilmiştir. Savaştan sonraki on yıl boyunca, ekonomik sorunlar yüzünden pek çok yabancı kurum ülkeyi terk ederken, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin hedeflerine kapılarını tamamen açan birkaç kurum arasında St.Georg Avusturya Lisesi de kalmıştır.

 

Ancak, 1938'de Hitler'in Avusturya'ya girmesi ile birden bir "Alman" okuluna dönüşüveren St.Georg, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kopması üzerine 1944 yılında ikinci kez kapatılmış; St. Georg çalışanları ise ülkelerine dönmek yerine, Türkiye'nin önerisini kabul ederek, bir buçuk yıl süreyle Anadolu'da kamplara gönderilmeyi tercih etmişlerdir.

 

Öğretimin yeniden başladığı 1947'den sonraki yirmi yıl içinde, Avusturya'daki yetkililerin İstanbul'daki çalışmalarla ilgilenmesi yolunda gösterilen yoğun çabalar sonucu St.Georg Avusturya Lisesi, Avusturya Eğitim Bakanlığı'na bağlı 45 Avusturyalı öğretmenin 24 Türk öğretmen ile birlikte görev yapmakta olduğu bir okul olarak bugünlere gelebilmiştir.

 

1998 yılında Türk eğitim sisteminde yapılan bir değişiklikle, ilköğretimin beş yıldan sekiz yıla çıkarılması, diğer yabancı okullarda olduğu gibi, Okulumuz açısından da ciddi sonuçlar doğurmuştur. Okulumuzun orta bölümünün kapanmasına ve Hazırlık sınıfına başlayan öğrencilerin yaşının 11'den 14'e yükselmesine yol açan bu uygulama, doğal olarak pek çok soru ve sorunu da beraberinde getirmiştir. Ama biz, bütün bu sorunların öğretmenlerimizin özel gayret ve katkıları sayesinde çözülebileceği inancındayız.

 

1982 yılında Okulumuzun 100. kuruluş yıldönümü nedeniyle Avusturya'da özel bir pul basılmış ve sembol olarak bir köprü resmi seçilmişti. Bu sembolün anlamının, Kuruluşunun 120. yılında da Okulumuz için geçerliliğini koruduğuna inanıyoruz. Bir köprünün, ancak iki yönlü olarak kullanıldığında gerçek amacına ulaşabileceği bilinci içinde, St.Georg Avusturya Lisesi'nin, farklı kültür ve dinler arasında bu anlamda bir köprü ve buluşma noktası olma özelliğini gelecekte de sürdürmesi dileği 125. kuruluş yıldönümü kutlamaları öncesinde resmi makamlarca da dile getirilmiştir.

 

Türkiye ve Avusturya Dışişleri Bakanları 2005 yılının Haziran ayında imzaladıkları bir anlaşmada şu sözlere yer vermişlerdir: “St. Georg Avusturya Lisesi Türkiye ile Avusturya halkları arasındaki işbirliğinin  en belirgin örneği olarak köprü görevini de yerine getirmektedir. İstanbul’daki Avusturya Lisesi'nin üst düzey bir yabancı özel okul olarak faaliyetlerine kesintisiz devam etmesini sağlamak için gerekli her türlü çabayı her iki taraf da gösterecektir.”

 

Franz Kangler CM

 

(06.03.2008)