Viyana'da "Türkiye-Avusturya İlişkilerinde Zamana Yolculuk" Adlı Sergi Açıldı

Viyana'nın ünlü tarihi binası Palais Epstein'daki "Türkiye-Avusturya İlişkilerinde Zamana Yolculuk" adlı serginin resmi açılışını Avusturya Federal Parlamento Başkanı Dr. Andreas Khol yaptı.

Avusturya Lisesi Mezunlar Derneği, Avusturya Lisesi'nin öncülüğünde ve Bahattin Öztuncay'ın sanat danışmanlığında hayata geçirilen sergide 120 eser bulunuyor. Sergi 12 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek. Türkiye'den de çok sayıda davetlinin katıldığı serginin amacı son dönemde sorunlar yaşayan Avusturya-Türkiye ilişkilerine olumlu katkıda bulunmak. "Zeitreise - Reisezeit" isimli sergi 4 konudan oluşmakta. Tuna'dan Boğaziçi'ne başlığında 1. Dünya Savaşı'nda müttefik olan Avusturya-Macaristan ve Osmanlı imparatorluklarının ilişkilerini anlatan eserler. Istanbul'da 1882'de kurulan Avusturya Lisesi. 2. Dünya Savaşında Türkiye'ye sığınan Avusturyalı sanatçı ve bilim adamlarının Türkiye'deki eserleri. Ve Avusturya imparatorlugunda subay olan Ernst Krickl'in 1892'de Anadolu'da yaptığı Likya Uygarlığı araştırmalarını belgeleyen günlük ve fotograflar sergilenmekte.

Açılış konusmasını yapan Federal Parlamento 1. Dr. Başkanı Andreas Khol, Avusturya-Türkiye ilişkilerinde İstanbul'daki Avusturya Lisesi'nin önemli bir köprü görevi gördügünü belirtti. Khol, 1996 senesinde zamanın Cumhurbaskanı Thomas Klestil ile okulu ziyaret ettiğini ve Avusturya Lisesi ve mezunlarıyla gurur duyduklarını söyledi.

Daha sonra söz alan TBMM üyesi ve Avusturya Lisesi mezunu Damla Gürel, mezun olduğu okulun Türkiye'de yetiştirdiği çok sayıda öğrenci olduğunu ve kendilerinin Avrupa Birliği sürecinde Avusturya'nın desteğini beklediklerini vurguladı. Avusturya Lisesi Müdürü Franz Kangler de konuşmasında, 20 senedir üyesi bulunduğu okulun Türkiye'nin dinler ve kültürler arasındaki hoşgörü ortamında 120 yıldır başarıyla eğitim verdiğinin altını çizdi. Avusturya Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Nurhan Azizoğlu da bir sene önce Türkiye ve Avusturya'daki girişimlerinden aktif bir rol oynamaları yönünde izlenim edindikleri ve tüm mezunlar olarak sanat, kültür ve başka alanlarda iki ülkeyi daha da yakınlaştırmak için çalışmalar başlattıklarını belirtti. Açılış konuşmalarının ardından sergiye katkılarından dolayı Parlamento Başkanı Andreas Khol, Vakıfbank AG Genel Müdürü Numan Bek ve Avusturya Hava Yolları Temsilcisine birer plaket verildi. Programda ayrıca Gülten Çapan dörtlüsü salonda bulunan davetlilerin izlediği minik bir konser verdi.

Viyana'daki davete T.C. Büyükelçisi Selim Yenel, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, Avusturya diplomasisinin duayeni Balkan ve Türkiye uzmanı Albert Rohan'ın yanı sıra çok sayıda diplomat, askeri yetkililer, iş adamları, sanat ve medya dünyasından davetliler katıldılar.

Yukarıda bulunan 8 fotoğrafa ait kullanım hakları için bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.