Sergi / Ausstellung - Celal Özcan

| 22.11.2005 | Kategori: Kultur, Schule, Lehrer

Okulumuz emekli Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden Sayın Celal Özcan'ın St. Georg Galerisi'nde resim sergisi açılışı 24 Kasım 2005 "Öğretmenler Günü"nde yapılacaktır.   Die Ausstellung unseres ehemaligen Türkisch-Lehrers Celal Özcan wird am 24. November 2005 in der Galerie St. Georg eröffnet.

Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nün ardından lisansını Edebiyat Fakültesi'nde tamamlayan Celal Özcan, Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde öğretmenlik yaptıktan sonra 2003 yılında 19 yıl çalıştığı Sankt Georg Avusturya Lisesi'nden emekli oldu.

Yazı hayatına şiirle başladı, ilk şiiri Ajans Türk'te yayımlandı (1963). Sonraları şiir ve hikayelerini Çağrı, Varlık, Yeni Adımlar, Türk Dili, vb. dergilerde sürdürdü. Gazete ve dergilerde eleştiri ve denemeleri yayınlanmıştır. Hikayelerinde özellikle kırsal kesimden sanayileşmiş kentlere göç eden insanların yaşantılarını dile getirmiştir.

Kitapları:

Gökova'nın Yalazları (hikayeler, 1977), Sevgi Tuzak mı (roman, 1982), Düğüncüler (hikayeler, 1983), Çocuk kitapları: Sokak Kedileri (hikayeler, 1980), Şakacı Çocuklar (roman, 1981), Ovadaki Şenlik (masal-roman, 1981), Pamuk Kız (hikaye-roman, 1986), Canım Kitabım (hikayeler, 1986) : Gökova'nın Yalazları hikayesiyle 1975 Sabahattin Ali Hikaye Yarışması'nda ikincilik, 12. Antalya Festivalinde (1975) hikaye dalında Gümüş Portakal Ödülünü kazandı. Düğüncüler ile 1983 Nevzat  Üstün Hikaye Başarı Ödülü'nü almıştır.

Ortaokul ikinci sınıftayken bir resminin İstanbul okullararası değerlendirmede dereceye girmiş, Japonya'da düzenlenen uluslararası yarışmada ?ödüllendirilmiş olması, özellikle suluboya merakı onu resim yönünde de yoğunlaşmaya itmiştir.

Suluboya ve yağlıboya çalışmaları için tanınmış Türk ressamlardan dersler almış olması Avusturya Lisesi'nde bulunduğu yıllar içinde okulun resim öğretmeni Gerald Nitsche'den de yararlanma olanakları, Celal Özcan'ın resmine katkı sağlamıştır.

1960'lı ve 70'li yıllarda bazı edebiyat ve sanat dergilerinde çini mürekkepli gravür desenleri de yayımlanmıştır.

1985 - 2005 yılları arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bolu ve Avusturya'da değişik galerilerde resimleri sergilenmiştir. Yurt dışında 100'ü aşkın resmi, özel koleksiyonlarda duvarları süslemektedir; yurtiçinde de bir çok resmi resimseverlerin özel koleksiyonunda yerini almıştır.