St. Georg Galeri' de sergi: Avusturya – UZAK - YAKIN

| 12.09.2017 | Kategori: Allgemeines, Kultur

St. Georg Galeri’ de, 21 Eylül – 11 Ekim 2017 tarihleri arasında, genç Türk sanatçıların eserlerini sergiliyoruz. Sanatçılar suluboya, ahşap baskı ya da kağıt üzerine mum gibi farklı tekniklerle çalışıyor ve resimlerinde "Avusturya" temasına farklı yaklaşımlar sunuyorlar. Wittgenstein, Schiele veya Avusturya anıları üzerine seçimleri, sanatseverler için çok ilgi çekici olabilir.

21 Eylül 2017, saat 18: 30' da gerçekleşecek olan açılış kokteylimize davetlisiniz.

Galerimizde 21.9. - 11.10.2017 tarihleri arasında genç Türk sanatçıların eserleri sergilenecek. Bu sergi, Hacettepe, Dumlupınar, Çanakkale On Sekiz Mart ve Kastamonu Üniversiteleri’nden öğrenci ve sanatçıların „Avusturya“ konu başlığı altında hazırladıkları çalışmalardan oluşmakta.

Sergiyi koordine eden ve sanatçıları bu konuya yönlendiren kişi ise Prof. Kocadoru olmuş. Eskişehir Üniversitesi’nde Alman Filolojisi profesörü olan Kocadoru Klagenfurt’ta okumuş, daha sonra da Viyana, Münih, Freiburg ve Klagenfurt’ta dersler vermiş. Kendisi aynı zamanda bir Avusturya kültürü dostu ve hayranı.

 

Serginin Almanca başlığı şöyle: „Avusturya – yakın ama bir o kadar da uzak“ veya tersi: „Avusturya – uzak ama bir o kadar da yakın“. Türkçede ise duygusallığa kaçmayan bir başlık seçilmiş: „Avusturya: uzak –yakın“.

Kanımca bu özellik eserler için de geçerli: Hiç biri duygusallık ya da öne çıkma iddiasında değil. Sergideki eserler, bir yandan olumlayan bir mekan deneyimi yaşatırken, diğer yandan da, izleyicinin kayıtsız kalamayacağı güçlü, sağlam bir duruş sergilemekteler.

Bir de şöyle düşünelim: Eğer aynı konu genç Avusturyalı sanatçılara verilmiş olsaydı, ortaya çıkacak eserler kim bilir ne kadar farklı olurdu!

Yabancı bir kültürün gözünden kendi kültürümüze bakmak, her zaman farklı ve özel bir deneyimdir ve her iki kültüre de göndermeler içerir. Öte yandan, estetik üretim elbette yalnızca algılamalar, kişiye özgü duygulanımlar ve bunların uygulamaya geçirilmesinden ibaret değildir. Çünkü – sanat olması kaydıyla - estetik üretim, daima kendinden öteye işaret eder.

Peki bu sergi bizlere ne katacak? İnsan, yabancı bir kültürle yoğun bir şekilde haşır neşir olduğunda, sadece o kültürü daha iyi anlamakla kalmaz, aynı zamanda kendi kültürünü de bambaşka bir ışık altında görmeye başlar. Bu dolambaçlı yol, kendi kültürümüze veya egzotikliğimize de açıklık getirir. Galeride gezinirken o yabancı bakış giderek tanıdık gelmeye başlar ve farklılıkları değil, benzerlikleri öne çıkaran bir bakışa dönüşür.

Destek ve katkıları için bu sergiyi devraldığımız Avusturya Kültür Ofisi‘ne ve tabii, bu sergiyi mümkün kılan herkese teşekkür ederim.

Andrea Povacz, küratör

(Fotoğraflar)