Bedri Baykam'ın Nazlıcan Özkan Hakkındaki Köşe Yazısına Açıklamamız

| 08.06.2012 | Kategori: Schule, Publikationen

Zum Artikel von Bedri Baykam über Nazlıcan Özkan

5.6.2012 tarihli Cumhuriyet Gazetesi´nde gerçekleri yansıtmayan bir köşe yazısı yayınlanmıştır. Konuyla ilgili olarak köşe yazarı Bedri Baykam´a aşağıdaki bilgilendirme yazısı iletilmiştir.

 

Sayın Bedri Baykam,

 

5.6.2012 tarihli Cumhuriyet Gazetesi´nde, babasının tutuklanması nedeniyle yaşamı altüst olan Nazlıcan Özkan´ın yaşadığı acılara yer vermişsiniz. 2010 senesinde Avusturya Lisesi´nin Müdürü olarak görev yapmaktaydım ve aynı sene, 27 yıl sürdürdüğüm bu görevden emekliye ayrıldım. Şimdi ise, okulumuzda Kurucu Temsilcisi sıfatı ile görev yapmaktayım. Yazınızda okulumuzun Türk ve Avusturyalı bazı çalışanlarını ismen belirtmiş ve onlarla hiç bir görüşme yapmadan haklarında ağır suçlamalarda bulunmuşsunuz. Buna örnek olarak, 1953 doğumlu öğretmenimiz hakkındaki “ruhunda 1940´ların ağır sıvıları dolaşan bu dar bakışlı kadın” veya “Nazivari tavırlar” gibi ifadeleri gösterebiliriz.

Aynı zamanda, okulumuzun genç kıza hiç bir psikolojik destek sunmadığı gibi bir tespitte bulunmuşsunuz – ki bu doğru değil. Yazınızda kısa cümlelerle çalışanlarımıza mesleki ve şahsi saldırılarda bulunulmaktadır; ilgili kişilerden de görüş almadan böyle bir saldırıda bulunmanın onurlu bir davranış olduğu söylenemez.

Akibeti konusunda kamuoyunda sürekli yorumlar yapılan babası hapishanede olan ve parçalanmış bir aile ortamında bulunan genç bir insanın yaşadığı zorlukların okul olarak son derece bilincinde olduğumuz için, özellikle rehberlik öğretmenimiz öğrenciyle düzenli irtibat içinde olmuştur. Hatta bir yıl önce, Nazlıcan 9. sınıftayken, annesi gösterilen bu destek için özellikle teşekkür etmiştir.

Kurul toplantılarında ve öğretmenleriyle teker teker konuşularak, öğrencinin bu fevkalade durumuna anlayış gösterilmesini istenmiş, hatta yazınızda ismen belirtilmiş olan iki Ticaret dersi öğretmenimiz de, bu desteğin ancak öğrenci okula geldiği ve derslere aktif olarak katıldığı takdirde işe yarayabileceğine işaret etmiştir. Makalenizde, “Nazlıcan´ın derse devam etme arzusu, duvarla buluşmuş” diye bir ifade kullanmışsınız. Azami anlayış göstermelerini rica ettiğimiz öğretmenlerimizden bize bu konuda tam aksi yönde bilgiler geldi. Söylendiği bağlamdan kopartılarak tek başına bazı cümlelerin kullanılması, gerçeğin çarpıtılmasına yol açmakta.   

Nazlıcan ve annesinin Rehberlik Servisimizden ısrarla randevu istediklerini, ama alamadıklarını da belirtmişsiniz. Nazlıcan´ın bir güzel sanatlar lisesine geçmek istediğini öğrendiğimizde, kendisini bundan vazgeçirmeye çalıştık. Bu konuyla ilgili olarak görüşmek için annesine çok kez telefonla ulaşmaya çalıştık, ancak yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle aile telefonları açmadığı için kendilerine ulaşamadık.

Okulda devamsızlıkların takibi ise okulumuza özel bir uygulama olmayıp, Türk eğitim mevzuatının bir gereğidir; raporsuz devamsızlık (20 gün) ve raporlu devamsızlık (25 gün) arasında ayrım yapılmaktadır. Birinci dönem sonu Ocak 2010 itibariyle, Nazlıcan´ın devamsızlığı (14 günü raporlu, 8,5 günü raporsuz) toplam 22,5 gün ile üstesinden gelinebilir düzeydeydi. Ancak, yaşadığı tüm zorluklara rağmen okulda derslere çok aktif katılması, ders yılı sonuna kadar başarısız olduğu derslerin sayısını azaltması ve (öğretmenler kurulu kararıyla geçtiği 9. sınıfta olduğu gibi) bütünleme sınavlarına girerek bir üst sınıfa geçmesi gerekiyordu. 10. sınıfı tekrarlaması da seçenekler arasındaydı.

Ancak, Avusturya Lisesi´nde özellikle Ticaret derslerinde talep edilen yüksek düzeye yetişemeyeceği duygusu Nazlıcan´da giderek ağır bastığı ve gitmeyi istediği güzel sanatlar lisesi de yalnızca 10. sınıf öğrencilerini kabul ettiği için, Nazlıcan Mart ve Nisan aylarında ilave olarak 20 günden fazla devamsızlık yapmış ve böylelikle de, derslerdeki başarısızlığı nedeniyle değil, devamsızlık nedeniyle kaldığını belirten bir tasdikname almıştır. Bu tasdiknamenin verilmesi için, 27.4.2010 tarihinde Nazlıcan´ın annesi yazılı olarak başvurmuş ve söz konusu tasdiknameyi 28.4.2010 günü okulumuzdan almıştır.

Dosyalarımızdaki bunca yazılı belgeye rağmen, Nazlıcan veya ailesinin tasdikname verilmesi konusunda ne yazılı ne de sözlü herhangi bir talepleri olmadığı gibi bir hükme nasıl vardığınızı ise, ancak tamamen önyargılı yaklaşımınızla açıklamak mümkündür. Öğrenciyi okulumuz göndermemiştir, velisi olan annesi öğrenciyi okuldan almak istediğini belirten yazılı bir dilekçe vermiş ve böylece tasdikname verilmiştir.

 2010 Nisan ayından bu güne dek, öğrencinin 10. sınıfı Avusturya Lisesi´nde okuması konusunda aile tarafından hiçbir talepte bulunulmamıştır. Tutukluluğu uzun süreden beri devam eden babasıyla ilgili bazı haberler basında yer almışsa da, aile 2010 Eylül ayında planlanan şekilde öğrencinin kaydını güzel sanatlar lisesine yaptırmıştır.

Okulumuz, yüzyılı aşan bir süreden beri öğrencilerine, bir yargıya varmadan önce konuya nesnel bir gözle ve çeşitli bakış açılarını da değerlendirerek bakmalarını sağlayacak bir eğitim vermeye çalışmaktadır. Sizin yazınızın ise bu nesnel bakışa sahip olduğu maalesef söylenemez.

 

Franz Kangler

Okul Müdürü 1983-2010

Kurucu Temsilcisi

 

 

Am 5.6.2012 erschien in der Zeitung Cumhuriyet ein Artikel mit falschen Darstellungen. Wir haben dazu dem Verfasser Bedri Baykam folgende Antwort übermittelt:

 

Sehr geehrter Herr Baykam,

 

Sie haben am 5.6.2012 in der Tageszeitung Cumhuriyet einen Artikel veröffentlicht, in dem Sie auf die tragische Situation eines jungen Mädchens, Nazlıcan Özkan, eingehen, dessen Leben durch die Verhaftung ihres Vaters schwer beeinträchtigt worden ist. Ich war im Jahr 2010 Direktor der österreichischen Schule und bin damals nach 27 Jahren der Leitung in den Ruhestand getreten. Jetzt übe ich die Funktion des Vertreters des Schulerhalters aus. Sie haben in Ihrem Artikel  türkische und österreichische Mitarbeiter der Schule namentlich genannt, die Sie teilweise sehr beleidigen, ohne je mit ihnen gesprochen zu haben. Als Beispiel dazu könnte man den Satz über eine 1953 geborene Kollegin nennen: „ Diese engstirnige Frau, deren Seele von der schweren Flüssigkeit der 1940’er durchdrängt war“ oder die Aussage „ Aktionen im Nazi-Stil“.

Gleichzeitig stellen Sie einfach fest, dass die Schule dem Mädchen keinerlei psychologische Unterstützung geboten habe, was unwahr ist. In kurzen Sätzen werden so Mitarbeiter sowohl beruflich als auch menschlich attackiert, was ohne vorheriges Gespräch kein sehr ehrenvolles Handeln ist.

Gerade die Schülerberaterin hatte regelmäßigen Kontakt mit dem Mädchen, da wir uns in der Schule sehr wohl der schwierigen Situation eines jungen Menschen in einer auseinandergebrochenen Familie mit einem inhaftierten Vater, dessen Schicksal laufend in der Öffentlichkeit diskutiert wird, bewusst sind. Schon ein Jahr zuvor, am Ende der 9. Schulstufe,  bedankte sich die Mutter ausdrücklich für diese Unterstützung.

Es wurde regelmäßig in Klassenkonferenzen und mit einzelnen Lehrern die Situation besprochen und auch Verständnis für die außergewöhnliche Situation  des Mädchens erbeten, wobei allerdings gerade von den in Ihrem Artikel namentlich genannten Lehrerinnen der wirtschaftlichen Hauptfächer darauf hingewiesen wurde, dass eine zielführende Unterstützung nur dann möglich ist, wenn die Schülerin anwesend und auch mitarbeitend am Unterricht teilnimmt. „Nazlıcans Wunsch, weiterhin am Unterricht teilzunehmen, stieß auf Wände“, heißt es in Ihrem Artikel. Unsere Lehrerinnen haben der Schulleitung gegenüber auf unsere Bitten um möglichst hohes Verständnis genau das Gegenteil berichtet. Von Ihnen herausgegriffene Einzelsätze stehen auch in einem ganz anderen Zusammenhang und bieten auf diese Weise ebenfalls ein verzerrtes Bild.

Sie schreiben auch, dass Nazlıcan und ihre Mutter ständig bemüht waren, einen Beratungstermin in der Schule zu erhalten, das sei aber vergeblich gewesen. Als wir von Nazlıcans Absicht  erfuhren,  einen Wechsel an eine Schule mit Kunstschwerpunkt (Güzel Sanatlar Lisesi) vorzunehmen, wurde ihr davon abgeraten. In diesem Zusammenhang haben wir uns auch vielfach um telefonischen Kontakt mit der Mutter bemüht, der schwierig war, da wegen der laufenden politischen Auseinandersetzungen sehr häufig die Familie das Telefon nicht öffnete.

Die Zählung von Absenzen und Fehltagen an unserer Schule stammt nicht von uns, sondern ist von der türkischen Schulordnung vorgegeben. Es wird hier zwischen Fehltagen ohne Rapor (20) und mit Rapor (25) unterschieden. Bis zum Jänner 2010, dem Ende des ersten Semesters war die Zahl mit 22,5 Tagen (14 mit Rapor, 8,5 ohne Rapor) noch im Rahmen des Bewältigbaren.  Dies hätte allerdings erfordert, in der Schule trotz aller persönlichen Belastung sehr aktiv mitzuarbeiten, die Zahl der negativen Fächer bis zum Schulschluss zu verringern und dann mit Nachprüfungen (und wie in der 9. Schulstufe mit Lehrerkonferenzbeschluss) aufzusteigen. Auch eine Wiederholung der 10. Schulstufe wäre eine weitere Möglichkeit gewesen.

Da aber in der Schülerin die Überzeugung wuchs, dass sie die hohen Anforderungen gerade der Wirtschaftsfächer in der österreichischen Schule nicht bewältigen könne und die angestrebte Kunstschule nur Schüler der 10. Schulstufe aufnahm, ließ sich Nazlıcan im März und April auf mehr als 20 zusätzliche Fehltage ein, um ein Abgangszeugnis zu erhalten, in dem als entscheidendes Resultat nicht die negativen Fächer, sondern ein Verlust des Jahres wegen Absenzen stand. Um dieses Abschlusszeugnis suchte die Mutter am 27.4.2010 schriftlich an und erhielt es auch von der Schule am 28.4.2010 ausgefolgt.

Wie Sie trotz aller in der Schule schriftlich aufliegenden Unterlagen zur Schlussfolgerung kommen, dass von Nazlıcan bzw. von ihrer Mutter das Ausscheiden weder schriftlich noch mündlich beantragt worden sei, ist eigentlich nur aus einer völlig einseitigen Vorverurteilungshaltung erklärbar. Nicht die Schule hat das Mädchen entlassen, sondern die erziehungsberechtigte Mutter hat dieses Ausscheiden schriftlich beantragt und daher auch erhalten.

Seit diesem Zeitpunkt im April 2010 ist auch von Seiten der Familie nie mehr mit der Schule Kontakt aufgenommen worden, ob die Schülerin die 10. Schulstufe erneut in Sankt Georg besuchen könnte. Es gab in diesem Zusammenhang im Blick auf den lange inhaftierten Vater zwar eine Reihe von Zeitungsartikeln, während die Familie selbst im September 2010 die geplante Einschreibung in der Kunstschule durchführte.

Wir bemühen uns in der österreichischen Schule seit vielen Jahrzehnten, unsere Schülerinnen und Schüler dazu anzuleiten, differenziert und unter Berücksichtigung aller Sichten zu Urteilen zu kommen. Artikel wie der Ihrige werden diesem Anspruch  der Objektivität leider nicht gerecht.

 

 

Franz Kangler
Direktor 1983-2010
Vertreter des Schulerhalters