20/08/2020

COVID-19 Pandemisi / Alınan Önlemler

COVID-19 ile ilgili olarak

1. T.C. Sağlık Bakanlığı “COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”
  2. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve TSE ortak yayını olan “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu”
  3. T.C. Sağlık Bakanlığı “Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon”

ve diğer bildirimler dikkatle takip edilmektedir.

Okul acil durum planı ve iletişim listeleri okuldaki eğitim şekline göre güncellenecektir.

Afişler

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiş COVID-19 ile ilgili bilgilendirme amaçlı afişler

• Koronavirüs Riskine Karşı 14 Kural
  • Koronavirüs´ ü Tedbirler Yener
  • Tıbbi Maske Kullanımı
  • Toplumda Bez Maske Kullanımı
  • Kapalı İşyeri/Ofisler COVID-19 İçin Alınacak Önlemler (2 sayfa)

okulun çeşitli yerlerine asılmıştır.

Temizlikle ilgili alınan önlemler :

• Okulun ana giriş kapısı ile sınıfların bulunduğu A, B, C ve D blok koridorlarına “Antiseptik Pompaları”
  • Ana giriş ve bahçe giriş kapılarına ve sınıfların bulunduğu A, B, C ve D blok koridorlarına “Atık Maske Kutuları”
  • Öğretmen odalarına ve diğer çalışan personel odalarına, sınıflarda öğretmen masaları ile medya dolaplarına,
    öğrencilerin öğretmen kontrolünde kullanması amacıyla “Sprey Antiseptik”
  • Ana giriş ve bahçe kapısına “Dezenfektanlı Paspas”

koyulmuştur.

Genel Temizlik Önlemleri

• Tırabzanlar, kapı ve pencere kolları, öğrenim malzemeleri, asansör düğmeleri, musluklar gibi sık temas edilen yüzeyler 0,5% sulandırılmış çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) ile
  • Zarar görebilecek eşyalar %70 alkollü el antiseptiği kullanılarak dezenfekte edilmektedir.
  • Genel temizlikte su ve deterjanla temizlik yapıldıktan sonra dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış
  • (5 litre suya yarım küçük çay bardağı / 0,5 cl) çamaşır suyu (sodyum hipoklorit),
  • Tuvalet temizliğinde su ve deterjanla temizlik yapıldıktan sonra dezenfeksiyon için 1/10 sulandırılmış
    (5 litre suya 5 küçük çay bardağı) (5 cl) çamaşır suyu kullanılmaktadır.
  • Klima ve filtreler düzenli aralıklarla temizlenmekte ve dezenfekte edilmektedir.
  • Temizlik yapan görevliler kişisel koruyucu donanımlar (KKD) kullanmaktadır.
  • Çöpler güvenli bir şekilde her gün atılmaktadır.
  • Pencere ve kapılar açılmakta ve ortam sık sık havalandırılmaktadır.
  • Ultraviyole lamba sistemi ile (A1 02) hizmetlilerin sokakta giydikleri günlük kıyafetler her gün dezenfekte edilmektedir.
  • Okulumuzu herhangi bir firmaya dezenfekte yaptırmak tercih edilmemiştir. 30 kg Hidrojenperoksit (%50 konsantrasyon) ve püskürtme pompası satın alınmıştır. Hidrojenperoksit teknik elemanlarımız tarafından gereken oranda seyreltilerek okulumuz düzenli olarak dezenfekte edilmektedir.
  • Asansörler gerekmedikçe kullanılmamaktadır, gerektiğinde yalnız 1 kişi tarafından kullanılabileceği kabinlerde belirtilmiştir. Asansör kabinleri de düzenli aralıklarla dezenfekte edilmektedir.

Okula Giriş Şartları

• Okula girişlerde maske kontrolü, ateş ölçümü ve el antiseptiği uygulayan bir otomat (DEZMATİK) kullanılmaktadır.
  • 380 C ve üstünde yüksek ateşi olan öğrenci izolasyon odasına alınarak velisine haber verilecek, velisi gelene kadar izolasyon odasında bekletilecektir.
  • 380 C – ve üstünde yüksek ateşi olan yetişkinler okul binasına alınmayacaktır.

Uygulamalar

• Öğrenci masaları arasında en az bir metre mesafe bırakılmıştır.
  • Öğrencilerin sosyal mesafeye dikkat etmeleri, temizlik ve maske kullanımı gibi şartlara özen göstermeleri ve şartlara uygun davranmaları öğretmen ve çalışanlar tarafından takip edilecektir.
  • COVID-19 ile ilgili bilgilerin derslerde işlenmesi öngörülmektedir. Fen derslerinde virüsler, hastalıkların bulaşması ve aşıların önemi gibi konular, sosyal derslerde ise salgınların tarihi ve yan etkileri gibi konuların işlenmesi planlanmaktadır.
  • Rehber Öğretmenler öğrencilerin soru ve kaygılarının paylaşılmasını sağlayacak, öğrencilerin arkadaşlarına karşı duyarlı olmaları konusunda onları yönlendirecek, dışlama ve zorbalığı engellemeye önem verecek ve kaygı belirtisi gösteren öğrenci ve çalışanlara yardımcı olacaklardır.

Hastalık durumunda uygulamalar

• Hastalanan öğrenci, öğretmen ve diğer görevlilerin okula gelmemesi gerekmektedir.
  • Okul doktoru öğrencilere, öğretmenlere ve diğer çalışanlara el temizliği, sosyal mesafe, maske kullanımı ve COVID-19 ile savaşta dikkat edilmesi gereken diğer konularda eğitim vermektedir ve verecektir.
  • Öğrenci veya çalışan hastalandığında takip edilecek yöntem müdüriyet ve öğretmenlerle birlikte ayrıntılı bir şekilde belirlenecek ve öğretmenlere, öğrencilere, velilere ve tüm çalışanlara yazılı olarak bildirilecektir.
  • Hastalanan kişilerin ayıplanmadan sağlıklı kişilerden ayrılması için oluşturduğumuz yöntem çalışanlarla paylaşılmıştır, veli ve öğrencilerimize de duyurulacaktır.
  • Velilerimize, evlerinde COVID-19 hastası olması durumunda okula ve İlçe Sağlık Müdürlüğü´ne haber vermeleri ve öğrenciyi okula göndermemeleri belirtilen gerekli taahhüt imzalatılmıştır.
  • Acil durumlarda yapılması gereken önemli işler belirlenmektedir.

Personele eğitim verilerek gerektiğinde dönüşümlü çalışma sağlanacaktır.