Envanter

Avusturya Lisesi Kütüphanesi'nde kayıtlı kitapların sayısı 19.638' dir. Bunların 7.153'i Avusturya Kültür Ofisi'nden devralınan Avusturya Kütüphanesi' ne kayıtlı kitaplardır.

Kütüphanemizin takip ettiği 20 civarında Türkçe, Almanca ve İngilizce süreli yayın bulunmaktadır:

Business SpotlightNotos
CogitoPsychologie Heute
Deutsch PerfektPodium
Einfach Besser EnglischDie Rampe
Europäische Rundschau   Roman Kahramanları
Gehirn und GeistSolidarität
GEOSözcükler
Jugend und SchachSpotlight
Kitap-lıkToplumsal Tarih
LichtungenVarlık
Literatur und KritikYasakmeyve
ManuskripteWeltnachrichten
MorgenWespennest
National GeographicZwischenwelt
National Geographic TürkiyeDer literarische Zaunkönig

 

Bu dergilerin 2.374 sayısı koleksiyonumuzda kayıtlıdır.

Koleksiyonumuza kayıtlı CD-Rom' ların sayısı 184, CD-Audio' ların sayısı 214, DVD' lerin sayısı 420' tür.

Üyelerimiz kütüphanemizin salonlarında çalışabildikleri gibi kitap ve diğer materyalleri ödünç alabilmektedirler.

Kütüphanemizde kitaplar ve diğer medya ürünleri Dewey Ondalık Sınıflandırma (Dewey Decimal Classification) sistemine göre kataloglanmıştır. Dünyada orta ölçekte kütüphanelerde kullanılmakta olan bu sistem olabildiğince detaylandırılarak uygulanmıştır.

Yeni Türkçe kitap alımları St. Georg Avusturya Lisesi bütçesinden karşılanmaktadır. Avusturya Kütüphanesi'nin Bakanlık yıllık bütçesi, Avusturya'da yayınlanmış en yeni ve aktüel kitapları temin etme fırsatı vermekte; bunun yanında Avusturya'daki Kütüphaneler Birliği ve Bakanlıkla bağlantılı çeşitli kurumlardan gelen bağışlarla koleksiyonumuza her yıl yaklaşık 1000 yeni kitap eklenmektedir. Koleksiyonumuzun büyümesinde ve gelişmesinde St. Georg Avusturya Lisesi dostlarının, öğretmenlerinin, mezunlarının ve öğrencilerinin bağışlarının da katkısı vardır.

Bilgi İşlem Düzenlemesi

Envanter kaydına geçirme kayıttan çıkarma, kataloglama, ödünç verme işlemleri kütüphane görevlileri tarafından yürütülmektedir. Kitapların ve diğer materyallerin ödünç verme işlemlerinde Kasım 2002'den beri bilgisayarla bağlantılı barkod sistemi uygulanmaktadır.

Avustura Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği lisans ile, Avusturya'daki okul kütüphanelerinde kullanılan Littera Windows sistemi devralınmış ve Türkiye koşullarına uyarlanarak kullanılmaya başlanmıştır.

Laptop bağlantılarıyla birlikte altı adet bilgisayar, bir yazıcı ve fotokopi makinası kütüphane salonlarında okurlara tahsis edilmiştir. Özelikle öğrenciler tarafından kullanılan bilgi-işlem donanımı, kütüphanenin okul saatlerindeki faaliyetinde etkili olmaktadır.