Envanter

Avusturya Lisesi Kütüphanesi'nde kayıtlı kitapların sayısı 20 Haziran 2018 itibariyle 30.381'dir. Bunların 10.198'i Avusturya Kültür Ofisi'nden devralınan Avusturya Kütüphanesi' ne kayıtlı kitaplardır.

Kütüphanemizin takip ettiği 40 civarında Türkçe, Almanca ve İngilizce süreli yayın bulunmaktadır:

AltyazıNational Geographic
BuchkulturNational Geographic Türkiye
BibliotheksnachrichtenNotos
Business SpotlightPsychologie Heute
CelluloidPodium
CogitoDie Rampe
Deutsch PerfektRoman Kahramanları
Einfach Besser EnglischSatranç
Europäische Rundschau          Solidarität
Gehir und GeistSözcükler
GEOS-Socretes-Düşünen Spor Dergisi
Jugend und SchachSpektrum der Wissenschaft
Kitap-lıkSpotlight
LichtungenToplumsal Tarih
Die LiteraturVarlık
Literatur und Kritikyasakmeyve
ManuskripteWeltnachrichten
Milliyet SanatWespennest
MonoZwischenwelt
MorgenDer literarische Zaunkönig

Bu dergilerin 1484 sayısı koleksiyonumuzda kayıtlıdır.

Koleksiyonumuza kayıtlı CD-Rom' ların sayısı 184, CD-Audio' ların sayısı 234, DVD' lerin sayısı 413' tür.

Üyelerimiz kütüphanemizin salonlarında çalışabildikleri gibi kitap ve diğer materyalleri ödünç alabilmektedirler.

Kütüphanemizde kitaplar ve diğer medya ürünleri Dewey Ondalık Sınıflandırma (Dewey Decimal Classification) sistemine göre kataloglanmıştır. Dünyada orta ölçekte kütüphanelerde kullanılmakta olan bu sistem olabildiğince detaylandırılarak uygulanmıştır.

Yeni Türkçe kitap alımları St. Georg Avusturya Lisesi bütçesinden karşılanmaktadır. Avusturya Kütüphanesi'nin Bakanlık yıllık bütçesi, Avusturya'da yayınlanmış en yeni ve aktüel kitapları temin etme fırsatı vermekte; bunun yanında Avusturya'daki Kütüphaneler Birliği ve Bakanlıkla bağlantılı çeşitli kurumlardan gelen bağışlarla koleksiyonumuza her yıl yaklaşık 1000 yeni kitap eklenmektedir. Koleksiyonumuzun büyümesinde ve gelişmesinde St. Georg Avusturya Lisesi dostlarının, öğretmenlerinin, mezunlarının ve öğrencilerinin bağışlarının da katkısı vardır.

Bilgi İşlem Düzenlemesi

Envanter kaydına geçirme kayıttan çıkarma, kataloglama, ödünç verme işlemleri kütüphane görevlileri tarafından yürütülmektedir. Kitapların ve diğer materyallerin ödünç verme işlemlerinde Kasım 2002'den beri bilgisayarla bağlantılı barkod sistemi uygulanmaktadır.

Avustura Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği lisans ile, Avusturya'daki okul kütüphanelerinde kullanılan Littera Windows sistemi devralınmış ve Türkiye koşullarına uyarlanarak kullanılmaya başlanmıştır.

Laptop bağlantılarıyla birlikte altı adet bilgisayar, bir yazıcı ve fotokopi makinası kütüphane salonlarında okurlara tahsis edilmiştir. Özelikle öğrenciler tarafından kullanılan bilgi-işlem donanımı, kütüphanenin okul saatlerindeki faaliyetinde etkili olmaktadır.