St. Georg Avusturya Lisesi 'Avusturya Kütüphanesi'

İstanbul Kültür Ofisi’nin yeterince kullanılmayan kütüphanesi ile St. Georg Avusturya Lisesi’nin kütüphanesini 'Avusturya Kütüphanesi' adı altında birleştirerek daha verimli kullanımının sağlanması fikri 2006 yılında oluşmuştur. T.C. Dışişleri Bakanlığı kuruluş fikrini destekleyerek gereken onayı vermiştir.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Avusturya Kütüphaneleri, dünyanın 62 noktasında çok sayıda öğrenciye, üniversite öğrencisine ve ilgili okuyuculara Avusturya kültürü ile doğrudan ve sanal iletişim sunmaktadır.

Tüm dünyada yılda 350 000’den fazla insanın yararlandığı bu esnek “Kültür ve Medya Merkezleri”nde doğrudan kültür alışverişi gerçekleşmektedir. Söz konusu merkezlerin  başarısı, daha önce planlanan bölgelerin dışında, İsrail, İtalya ve son olarak Türkiye’de Avusturya Kütüphaneleri’nin açılmasını sağlamıştır.

Kitaplar Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlanmakta, kütüphanelerin alt yapı ve personel masrafları ise işletme tarafından karşılanmaktadır.

Özellikle Avusturya ve Avusturya Edebiyatı’nın tanıtıldığı kitaplardan oluşan, sürekli yenilenip tamamlanacak olan bu kütüphanenin kurulması, Avusturya Cumhuriyeti’nin kültür politikası  çerçevesinde, iki ülke arasındaki ilişkilere kalıcı bir katkı sağlamakta ve ülkelerarası kültürel paylaşımı teşvik etmektedir.

Linkler:

Yazı Atölyesi (23.02. - 27.02.2009) Almanca

Österreich-Informationszentrum Istanbul (Almanca)

Yurtdışındaki Avusturya Kütüphaneleri (Almanca)

Avusturya Kütüphanelerinin Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetimi ve koordinasyonu (Almanca)

Avusturya Kütüphanesi genel koleksiyonu (Almanca)

Avusturya Dışişleri Bakanlığı'nın 08 Mayıs 2007 tarihli Basın Bülteni

Dr. Ulrike Outschar'ın konuşması (Almanca)

Açılış Töreni Mayıs 2007 (Almanca)

Açılış fotoğrafları