St. Georg'da bir resim galerisi açma düşüncesi, 2003 sonbaharında dile getirilmişti. Kısa süre sonra okul girişindeki görevli odasının tavanında çatlaklar oluşup, buranın elden geçirilmesi gerekince, galeri projesinin bu tadilatla birlikte hayata geçirilmesine karar verildi.

Tadilat esnasında yeni bir ısıtma sistemi uygulanarak, görevlinin bulunduğu kapalı bölümün duvarları yıkıldı ve sergilenecek resimler için alan kazanıldı. Çalışmaların en heyecan verici yanı, kaldırılacak marley döşemenin altında bizi nasıl bir zeminin beklediğiydi. Tahmin ettiğimiz gibi, karşımıza 19. yüzyıl İstanbul evlerinde çok yaygın olarak kullanılan el yapımı çinili karolar çıktı. Uygulanan sistre-cilaya rağmen kahverengimsi yapışkanın izleri tam çıkmasa da, geçmişten kalan bu hatırayı korumaya değer bulduk. Yeni aydınlatma spotları yanı sıra son derece işlevsel bir resim asma sistemi alındı.

 

Tadilat devam ederken, galeriye ilişkin düşünceler de giderek netlik kazanmaya başladı. Projenin çıkış noktası, okulun giriş bölümüne hareket getirmek ve buranın okul ile yaşam, teori ile pratik arasında sembolik bir eşik olduğunu vurgulamaktı. Galeri çalışmalarının üç farklı çizgide yürütülmesine karar verdik. Bir yandan, St. Georg'un eski öğretmen ve dostlarının gelenekselleşen sergilerine devam edilecek, diğer yandan da öğrencilerin çalışmalarını sergileyebileceği bir ortam sağlanacaktı. Tamamen yeni olan boyut ise, çağdaş Avusturyalı ve Türk sanatçıların sanatseverler ile buluşturulmasıydı. Galeriye özel bir logo ve davetiye örneği tasarlandı. Avusturya Kültür Forumu Başkanı Dr. Ulrike Outschar, galerimizdeki sergileri kendi etkinlik takvimlerine dahil etmeyi kabul ederek, her ay yaklaşık 2200 kişiye gönderdikleri program kitapçığıyla birlikte bizim davetiyelerimizi de yollayabileceğini bildirdi. Müdürümüz Franz Kangler ise, projenin başlangıcından beri maddi manevi desteğiyle yanımızda yer alıyor.

Waltraud Perfler ve Norbert Krinzinger, März 2005

 

Sayın Christian Brunmayr 2007 sonbaharından beri İstanbul’daki Avusturya Kültür Ofisi’nin başında. Galerie St. Georg ile kendisinden önceki yönetim döneminde başlayan ortak çalışmaların, Brunmayr’ın yönetimi altında da sürmesinden memnuniyet duyduğumuzu belirtir ve kendisine gösterdiği ilgi ve destekten ötürü teşekkür ederiz. Projenin başlangıcından 2007/08 ders yılı sonuna kadar Kültür Ofisi’yle koordinasyonu sağlayan Bayan Çiğdem İkiışık’a da bu çerçevede içten şükranlarımızı bildirmek isteriz.

1 Haziran 2008 tarihinde Kültür Ofisi'nde göreve başlayan Bengü Abyanoğlu ve  1 Kasım 2008 tarihinde ekibe katılan Yaprak Özmete'ye "Hoşgeldiniz" diyor, başarılı işbirliğimizin devamını diliyoruz.

YİRMİDÖRT

2005 senesinin Mart ayında Siegfried Anzinger`in suluboya resimleri ile başlayan St. GEORG GALERİ projemiz 2009`un Mayıs ayında Canan Dağdelen`in mekanı kapsayan yerleştirmeleri ile sona erdi. Personel kararlarından ötürü galeri çalışmalarımız daha önceki şekilde ve sıklıkla devam edemeyecektir. 2005 ile 2009 arası dokuz Türk ve on beş Avusturyalı sanatçıyı eserleriyle okulumuz galerisine davet etmekle ziyaretçilere çağdaş sanat eserlerini tanıma fırsatı sunmuştuk.

Bize verilen olanaklar için Lazarist Cemiyeti`ne, özellikle Okul Müdürü Franz Kangler`e teşekkür etmek istiyoruz. Bay Kangler “projenin ana fikrini” hem maddi hem de manevi bakımdan destekledi. Seyahat masrafları ve davetiyelerin dağıtımı için yardımlarından ötürü Avusturya Kültür Ofisi`ne, “dijital” desteği için Bay Gero Weinmann`a, çeviriler için Bn. Aydan Golüoğlu`na, Bay Cemal Ener`e ve Bay Gani Oktay Arbak`a teşekkür ediyoruz. Arka planda çalışan ve bizi destekleyen Tekin Bey`e ve hizmetlilere de teşekkür etmek istiyoruz. Avusturya Milli Eğitim Bakanlığı / Avusturya Başbakanlığı`na da “artist in residence” programını desteklediği için teşekkür ediyoruz. Gelecekte de St. Georg Galeri`de enteresan sergilerin açılması ümidiyle…

Waltraud Perfler ve Norbert Krinzinger, Haziran 2009