2005/06 Öğretim Yılı 1. Dönem Veli Mektubu (Ticaret)

20.09.2005

 

Sayın Veli,

 

2005/06 Öğretim yılında tüm öğrencilerimize sağlık ve başarılar dileriz.

 

Okulumuzda Müdürlük görevini aynı zamanda Kurucu temsilcisi olan Franz Kangler,

Türk Müdür Başyardımcılığı görevini ise Nurhan Şener yürütmektedir.

Alexander Zabini, veli ve öğrencilerin Almanca okutulan derslerle ilgili soru ve sorunlarına çözüm bulmak; şube oluşumu, alan seçimi ve Avusturya ile ilgili her türlü eğitim konularını düzenlemekle yetkilidir. (Dahili Telefon: 448)

Gero Weinmann'ın yetki alanı, ders programlarının oluşturulması ve öğretmenlerle ilgili işlerin koordinasyonudur. ( Dahili Telefon: 530)

Kemal Bakar, Türkçe idari yazışmalar, öğrenci sağlık sorunları, raporları, devam-devamsızlık ve disiplin ile öğrenci servislerinin koordinasyonundan sorumludur. (Dahili Telefon: 531)

Helmut Auernig, bilgi işlem ve sosyal yardımlaşma konularında yetkilidir. (Dahili Telefon: 532)

 

Ayrıca Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi görevlileri Koordinatör Cem Kirazoğlu ve Ayça Turgut; öğretmen, veli ve idare işbirliği ile öğrencilerimizin sağlıklı kişilik gelişimine katkıda bulunma amacı başta olmak üzere, akademik becerilerinin geliştirilmesi; iletişim becerileri ve meslek seçimi gibi hayati konularda öğrencilerimize rehberlik edeceklerdir.

Rehberlik Danışmanlık görevlileri ile iletişim için:

Cem Kirazoğlu Tel: (0212) 313 49 44 E- Posta: cemk(at)sg.k12.tr

Ayça Turgut Tel: (0212) 313 49 45 E- Posta: ayca(at)sg.k12.tr

 

 

1. TİCARET BÖLÜMÜ

Özel Sankt Georg Avusturya Lisesi´nin 1900 yılında eğitime başlayan Ticaret Bölümü, bugün aralarında pek çok ünlü ismin bulunduğu ve hem iç hem de dış camiada saygın konumları bulunan iş adamları yetiştirmiş bir okuldur. Ancak zaman içinde Türkiye´nin değişen koşulları ve son yıllarda üniversite giriş sınavlarında katsayı mağduriyetine uğrayacağını düşünen öğrencilerin Meslek Liselerine rağbet etmemesi nedeniyle 1999/2000 ile 2003/04 öğretim yılları arasında öğretimine ara vermiş bulunmaktadır.

Bununla beraber 21. yy. da T.C. ´nin gelişen teknoloji ve AB ile bütünleşme arzusunun topluma yansıması, yabancı dille eğitim veren Ticaret Okulu´muzun yeniden öğretime başlaması ihtiyacını doğurmuştur. Özellikle tercihleri bu alanda erken kesinleşmiş öğrenciler için Sankt Georg Avusturya Ticaret Lisesi ÖSS sınav ve tercih stresini de bir ölçüde ortadan kaldıracak bir seçim olarak değerlendirilebilir. (ÖSS'de katsayı uygulaması ve Ticaret Lisesi mezunlarının Türkiye'deki Yükseköğretim Olanakları)

 

Bu ihtiyaç üzerine Türk Milli Eğitiminin amaç, kapsam, dayanak ve ilkelerine uygun olarak hazırlanan yeni ders dağıtım çizelgesi, Türkiye´deki 3 yıllık Ticaret Lisesi programı ile Avusturya'daki 5 yıllık Ticaret Lisesi programının ortalaması alınarak güncellenmiştir. Hazırlık sınıfını takiben öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı´nın 25.04.2005 tarih ve 21 sayılı onayı ile kabul edilmiş yeni ders çizelgesi ile 4 yıllık Ticaret Bölümü´ne devam edeceklerdir. Haftalık Ders Çizelgesi (pdf)

 

Ticaret Lisesi'ndeki ders programının amacı mezun öğrencilerin günümüzde ve gelecekte işletmecilik ve yönetim alanında alınacak kararlarda ve sorunların çözümünde yardımcı olabilecek yeterli bilgi donanımına sahip olmalarını sağlamaktır. Ve bu program mezunların işletmecilik konusunda geniş ve detaylı bilgi edinmelerine, ülkemiz işletmelerinin istihdam politikalarına ve hedeflerine uygun mezunlar vermeye yönelik olarak düzenlenmiştir.

Programda hem teorik, hem de uygulamalı dersler vardır. Uygulamalı dersler mezun öğrencilerin üniversite eğitimi almadan çalışma hayatına atılmaları halinde onların iş hayatına alışmalarında kolaylık sağlayacaktır. Mezun öğrenciler, daha sonra işletmecilik alanında üniversite eğitimi almaları halinde, pek çok derste zorlanmayacaklardır.

Öğrenciler tarafından yapılacak proje çalışması, uygulamada karşılaşılması muhtemel sorunların ve çözümlerinin tespitinde yararlı olacaktır. Öğrenciler yaptıkları projeler sayesinde belirli bir konunun tespiti, planlaması, organize edilmesi, koordine edilmesi, yürütülmesi ve kontrolü işlevlerini öğreneceklerdir. Yine proje sayesinde öğrenciler belirli bir konuda başka kişilerle çalışma ve sonuçlandırılan bir çalışmayı sunma becerisi elde edeceklerdir.

Öğrencilerin yapacakları stajlar işletmelerde işletmecilik ve yönetim uygulamasını görmelerine ve okudukları derslerle karşılaştırmalarına imkan sağlayacaktır. Ülkemizde işletmecilik disiplinine ve aynı zamanda iki yabancı dile hakim lise mezununa ihtiyaç çok yüksektir. Birçok işletme bu özelliklere sahip eleman aramaktadır. Mevcut sistemde genellikle iyi yabancı dil bilenler işletme disiplinine hakim olamamakta, işletme disiplinine hakim olanlar ise yabancı dil bilmemektedirler.

İki yabancı dil ve işletme disiplinine hakim Ticaret Lisesi mezunlarımızın bunun yanı sıra dış ticaret, Avrupa para sistemi, uluslararası rekabet, uluslararası projeler, uluslararası lojistik yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olması, hem kendileri hem ülkemiz adına önemli bir kazanç olacaktır.

 

2. SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ'NİN ÖNEMLİ MADDELERİ

Okulumuzun Talim ve Terbiye Kurulu onaylı özel sınav yönetmeliğine göre:

 

a) Dönem Notu

Bir dersin dönem notu, o döneme ait yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavlarla, ödev ve projelere verilen puanların aritmetik ortalaması alınarak ve nota çevrilerek belirlenir. Öğretmen, öğrencinin sınıf içi etkinlik ve başarı durumunu dikkate alarak takdir hakkını kullanabilir. (Md.27)

 

b) Not Düzeni

Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde "beşli not düzeni" kullanılır. Öğrencinin başarısı dört, (5,4,3,2) başarısızlığı iki ayrı notla (1,0) değerlendirilir.

Bütün sınavlar ile ödev ve projeler 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin dönem sonu notu ise o dersten alınan puanların aritmetik ortalamasına göre takdir edilir ve nota çevrilir. (Md. 6)

Puanların not değeri ve derecesi aşağıdaki gibidir.

Puan Not Derece

85 -100 5 Pekiyi

70 - 84 4 İyi

55 - 69 3 Orta

45 - 54 2 Geçer

25 - 44 1 Geçmez

0 - 24 0 Etkisiz

 

c) Yıl Sonu Başarısının Tespiti

Bir Dersin Yıl Sonu Notu

Bir dersin yılsonu notu öğrencinin o dersten aldığı birinci ve ikinci dönem notlarının aritmetik ortalamasıdır. (Md.29)

 

ç) Ders Yılı Sonunda Herhangi Bir Dersten Başarılı Sayılma

2005/06 öğretim yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretimde başlatmış bulunduğu yeniden yapılanma çalışmaları, Sankt Georg özel sınıf geçme yönetmeliğinin birçok maddesinin geçerliliğini ortadan kaldırmıştır. Bu nedenle şu an hazırlık aşamasında bulunan yeni sınıf geçme yönetmeliği teklifimizin kabulu kesinleştiğinde öğrenci ve velilerimize ayrıntılı bilgi iletilecektir.

 

d) Devam Devamsızlık

Bir ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrenci, notları ne olursa olsun başarısız sayılır. Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz.

(Hastalık durumunda veli, öğrencinin okula gelemeyeceğini saat 10:00'a kadar okul idaresine telefonla bildirmelidir. Öğrenci devamsızlığının veli ve okul idaresi dayanışması ile takip edilebilmesi açısından velinin telefonla öğrenci işlerini (sekreterliği) bilgilendirmesi çok önemlidir. Öğrenci gelmediği gün için doktor raporu veya mazeret dilekçesi getirmelidir. Özel doktordan alınacak raporlar, mutlak surette Hükümet Tabipliği'nce onaylanmış olacaktır. Raporlu öğrencinin okula gelmesi sakıncalı olup hiçbir şekilde rapor kullandığı günlerde yapılan sınavlara giremez.

Öğrenci, doktora gitme veya diğer özel işleri için Md. Yrd. Kemal Bakar'a bir gün önceden veli dilekçesi ile başvurmalıdır. Aksi halde öğrenci, mazeret durumunda, gün içinde sadece velisi tarafından okuldan alınabilir.

 

e) Geç Gelme

İlk derse veya ilk derse girdiği halde arada bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencinin devamsızlığı yarım gün sayılır. (Md.47) Sabah 08:05'ten sonra okula ulaşan öğrenciler, Md. Yrd. Kemal Bakar'dan "geç kâğıdı" alarak derse girerler.

 

f) Sınavlara Katılmayanlar

Sınavlara katılmayan, ödev veya projesini zamanında teslim etmeyen öğrenci özrünü aynı gün telefonla özrünün bitimini izleyen 7 gün içinde de belgelendirerek okul idaresine vermek zorundadır. Ancak; kaza, ölüm, yangın ve benzeri durumlarda bu süre okul idaresinin takdirine bırakılır.

Özürsüz olarak sınavlara katılmayan, ödev veya projesini zamanında teslim etmeyen ve sınavlarda kopya çeken öğrenciye puan olarak sıfır verilir ve durum okul idaresine yazılı olarak bildirilir.

Özrü okul idaresince kabul edilen öğrenci ders öğretmeninin belirleyeceği bir zamanda ve önceden duyurularak sınava alınır, ödev veya projesi kabul edilir. Bu sınav, sınıfta diğer öğrencilerle ders işlenirken yapılabileceği gibi ders dışında da yapılabilir. (Md.23)

 

g) Disiplin

Her öğrenci, okulda Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'nde öğrenciler için belirlenmiş kurallara uymakla yükümlüdür. Bu yönetmelikte yer alan ciddi suçlar için öğretmen veya yöneticilerin öğrenciyi doğrudan Disiplin Kuruluna sevk etme yetkisi vardır.

Okulumuzda Öğretmenler Kurulu'nda alınmış kararlar gereği ise öğretmen şikayet konusu davranışı için öğrenciye önce "ikaz" verecek, iki ikazdan sonra durum sınıf öğretmeni tarafından Rehberlik Servisi'ne aktarılacak, Rehberlik Servisi öğrenci ile görüşecektir. Dördüncü ikazdan sonra sınıf öğretmeni öğrenciye vereceği uyarmayı Müdür Yardımcısı Kemal Bakar'a iletecek ve öğrencinin aldığı uyarma gerek sözlü gerek yazılı olarak veliye bildirilecektir. Veli bu durumda sınıf öğretmeni ile görüşmelidir.

Bir uyarma üzerine iki ikaz daha alan öğrenci, ikinci uyarmayı almış olur; bu aşamada görüşülmesi gereken yetkili müdür yardımcısı Alexander Zabini'dir. İkinci uyarmayı takip eden şikayetler, Disiplin Kurulu'na sevkedilir.

 

3. ÖNEMLİ BİLGİLER

 

a) Bayrak Töreni

Pazartesi günleri okul, saat 07:50'de İstiklâl Marşı söylenerek başlar; saat 07:50'den sonra okula gelen öğrenciler "okula geç gelmiş" sayılır, tekrarı halinde disiplin cezası alırlar. Cuma günleri okul 13:05'te söylenen İstiklâl Marşı ile biter.

 

b) Ders Saatleri

Ders Saatleri aşağıda belirtildiği şekilde uygulanacaktır:

Pazartesi - Çarşamba Günleri

1. Ders 08:00-08:45

2. Ders 08:50-09:35

3. Ders 09:40-10:25

Ara 10:25-10:40

4. Ders 10:40-11:25

5. Ders 11:30-12:15

Ara 12:15-12:45

6. Ders 12:45-13:30

7. Ders 13:35-14:20

8. Ders 14:25-15:10

Perşembe Günü:

7. Ders 13:35-14:20

8. Ders 14:25-15:10

(Lise son sınıf öğrencileri hariç, Perşembe günleri 8. derste sosyal Etkinlik dersleri yapılacaktır.)

 

Cuma Günü:

6. Ders 12:20-13:05

c) Çalışma Takvimi

 

Okulumuzun, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onaylanan Özel Çalışma Takvimi vardır. 12.09.2005 Pazartesi günü başlamış olan 2005/06 Öğretim Yılı 1. Dönemi, Ramazan ve Kurban Bayramları sebebiyle kısa süreceğinden, 1. Dönemde "Ara Tatil" yapılmayacaktır.

2. Dönem Ara Tatili 10.04 - 14.04.2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

2005/06 Öğretim Yılı 16 Haziran 2006 Cuma günü sona erecektir.

 

ç) Öğrenci Kıyafeti

Öğrenciler okula temiz ve düzgün kıyafetlerle gelmelidirler. 1.12.1982 tarih ve 2105 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayınlanan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 94 numaralı ve 12.5.1981 tarihli "Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmeliği" gereği okulumuzda öğrenci kıyafeti şöyledir:

Kız öğrenciler: Gri renkli, vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde, yırtmaçsız, diz hizasında kumaş etek ve lâcivert renkli hırka ile kapalı yakalı, uzun veya yarım kollu, beyaz (veya açık mavi) gömlek giyerler.

MEB 2002/86 no.lu genelge ile kız öğrenciler, etek yerine siyah ve gri tonlarında vücut hatlarını belli etmeyecek kumaş pantolon da giyebilirler. Okul içinde baş açık, saçlar taranmış olup, uzun olması halinde arkaya toplanarak bağlanır. Makyaj yapılmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz.

Erkek öğrenciler: Lacivert ceket, gri kumaş pantolon giyerler. Beyaz veya mavi gömlek ile Kravat takarlar. Sıcak mevsimde sadece (beyaz veya mavi) gömlek giyebilirler. Okul içinde baş açık, saçlar kısa ve temiz olmalıdır. Ense düz ve açık olup, favori, sakal, bıyık bırakılmaz. Zincir, kolye, yüzük ve benzeri ziynet eşyası takılmaz. Bu yönetmeliğe tüm öğrenciler uymak zorundadırlar.

 

d) Kütüphane

Türkçe ve Almanca dillerinde yaklaşık 20 bin eserin yer aldığı okul kütüphanesi tüm öğrencilerimize açıktır.

Referans Bölümü (Ansiklopedi, sözlük v.s.) dışında tüm kitaplar ödünç alınabilir.

Kütüphane her gün saat 08:30 - 17:00 arasında açıktır.

 

e) Okulda Sigara Yasağı

Okul binası içinde herhangi bir yerde veya okul binasının önünde sigara içmek kesinlikle yasaktır.

 

f) Okulda Unutulan Eşyalar

Öğrenciler okulda unuttukları eşyalarını büyük teneffüslerde görevli Tekin Güler ile görüşerek alabilirler.

 

g) Veli Görüşme Günü

08 Kasım 2005 tarihinde başarısız öğrencilere Uyarı Mektubu gönderilecektir.

1. Dönem Veli Görüşme günleri;

Lise 1 ve Ticaret 1 sınıfları için 16 Kasım 2005 Çarşamba günü 13:30 - 16:30 saatleri arasındadır.

 

h) Öğretmenlerle Görüşme

Veliler, görüşme günleri dışında, öğrencilere dağıtılacak listede belirtilen gün ve saatlerde öğretmenlerle görüşebilirler. Gerekli organizasyonun yapılabilmesi için bir gün önce Okul Sekreterliğinden Roswitha Kanat'a (0212 313 49 36) bilgi verilmesi rica olunur. Roswitha Kanat aynı zamanda tercüman gereken hallerde size yardımcı olacaktır.

 

ı) Müdür ile Görüşme

Okul Müdürü ile önceden sekreter Meriç Şenol'dan (0212 313 49 40 veya 313 49 00/440) randevu alınarak her gün saat 10:00-12:00 arası görüşmek mümkündür.

Türk Müdür Başyardımcısı ile aynı saatler arası yapacağınız görüşmeler için yine sekreter Meriç Şenol'dan randevu alınması gerekmektedir.

 

i) İşlem Saatleri

Sekreterlikte, iş günleri 08:00-16:00 saatleri arasında öğrenci işlemleri yapılır. Bu saatler dışında işlem yapılmaz.

 

j) Okul Ücreti

2005/06 öğretim yılı KDV dahil okul ücreti:

Ticaret 1 11.124.- YTL

Okul ücreti ödemeleri, sadece Garanti Bankası Galata Şubesi'nde veli adına açılan hesap üzerinden tahsil edilmektedir. Son ödeme tarihinden sonra yapılacak ödemelerde banka faiz tahakkuk ettirmektedir. Garanti Bankası tarafından hesap açılmayan velilerin, okul ücreti taksitlerini son ödeme tarihine kadar okul hesabına yatırmaları gerekmektedir.

Ödeme Planı:

2. Taksit 2.800.- YTL 11.11.2005 (Son ödeme tarihi)

3. Taksit 2.800.- YTL 03.02.2006 (Son ödeme tarihi)

4. Taksit 2.724.- YTL 05.05.2006 (Son ödeme tarihi)

Ücretsiz okuma, indirimler, okul ücreti ve ödemeler konusunda Emel Şahinler ile görüşebilirsiniz (0212 313 49 61 veya 313 49 00/140).

 

k) Adres veya telefon bilgilerinizde değişiklik olması durumunda en kısa sürede okul idaresini bilgilendirmenizi önemle rica ederiz.

 

Tüm öğrencilerimize sağlıklı ve başarılı bir öğretim yılı diliyoruz.