İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda Keşif Gezisi

| 12.06.2012 | Kategorie: Schule, Schüler

Entdeckungsreise zum Nationalpark in Iğneada

“Ormanlarımıza Sahip Çıkalım, Doğa Mirasımızı Koruyalım” sloganıyla başlattığımız 11. Sınıf Coğrafya Dersi Proje Gezimizi; Kırklareli il sınırları içerisinde bulunan İğneada-Kıyıköy güzergahında 31 Mayıs-02 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdik.

Coğrafya dersinde öğrendiklerimiz ve konu ile ilgili yaptığımız çalışmalar ışığında hazırlanan Bilgi Kitapçığı, Coğrafya Öğretmenimiz Ayşegül HACIBEKİROĞLU ve görevli arkadaşlarımızın yaptığı “proje tanıtım dersi”, bizlerin bu geziye oldukça bilinçli hazırlanmamızı sağladı.

Yıldız (Istranca) Dağları’ndan Karadeniz’e doğru akan derelerin beslediği Erikli, Mert ve Saka Gölleri’nin -önlerindeki kumul dolayısıyla ilkbaharda fazla gelen sularla şişerek geriye doğru taşarak- düz araziyi kaplaması sonucunda oluşan Longoz Ormanları’nın, gerek Avrupa’da gerekse Türkiye’de sahip olduğu nadir ve hassas ekosistemler zincirini, zengin biyolojik çeşitliliği yerinde inceleme olanağını bulduk. 310 böcek ve 184 kuş türü; 122 önemli bitki alanı; lagün, göl, dere ve denizde yaşayan 30 balık türü, 33 km’yi bulan kumsalı ile biyolojik çeşitlilik açısından olağanüstü öneme sahip olan İğneada Longoz Ormanları, 1997 yılında Türkiye’nin 39. Milli Parkı ilan edilmiş durumda.

Gezimiz sırasında Belediye Başkanı Tahir Işık ve bölge rehberleri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda öğrendiklerimizi, gözlemlediklerimizle birleştirdiğimizde Longoz Ormanları’nın korunmasının ve bölgenin eko turizme kazandırılmasının ne kadar önemli olduğunun bilincine vardık.

Gezimizi sonlandırırken, mevsimsel özelliklerden dolayı “susuz dönem” inde gözlemlediğimiz Longoz Ormanları’nı “suların yükseldiği dönem”de -eylül/ekim aylarında- tekrar ziyaret ederek bilgilerimizi pekiştirme olanağı yaratmaya karar verdik.

Im Rahmen des Geographieunterrichts der 11. Klassen wurde zwischen 31. Mai - 2. Juni 2012 eine Projektreise nach Iğneada durchgeführt, um den Nationalpark Longoz zu besichtigen. Angesichts ihrer biologischen Vielfalt (310 Insektenarten, 184 Vogelarten, 30 verschiedene Fischsorten) stellt diese Waldregion mit einer Küstenlänge von beinahe 33 km eines der wichtigsten Naturschutzgebiete der Türkei dar, sodass sie 1997 zum Nationalpark erklärt wurde. Durch die Ausführungen des Bürgermeisters, Herrn Tahir Işık, der Reiseführer und unsere Beobachtungen vor Ort wurde uns erst recht bewusst, wie wichtig diese Region in ökologischer Hinsicht ist. So beschlossen wir, im September bzw. Oktober den Wald Longoz in einer weniger „trockenen“ Periode nochmals zu besuchen und unsere Beobachtungen fortzusetzen.